همسر, اشتباهات زن و شوهر, دانستنی های زناشویی
گاهی فکر می کنیم از رفتار همسر مان ناراحت شده ایم اما یاداوری رفتارهای والدینمان ما را ناراحت کرده است
او همسرت است نه پدر یا مادرت
گام ۱. آیا واقعا همسرتان را اشتباه گرفته اید؟
وقتی آرزو از همسر خود درباره ی انجام دادن کارهای خانه کوچک ترین انتقادی می کند احمد برمی آشوبد. احساس می کند توانایی اش زیر سؤال رفته است. هر انتقاد کوچک آرزو باعث یک دعوای طولانی می شود. پدر احمد یک بازنشسته نظامی بود که همیشه کوچک ترین کارهای احمد را زیر نظر داشت و برای همه چیز دیسیپلین خاص خودش را داشت. در واقع احمد داشت احساساتی که در مقابل انتقادهای بی جای پدرش به او دست می داد را تجربه می کرد و نه احساساتی که در مقابل انتقادات به جای آرزو مناسب است.
در این مورد احمد واقعا همسرش را به جای پدرش اشتباه گرفته بود. اما همیشه هم این طور نیست.
برای این که تشخیص بدهید آیا واقعا دچار تله اشتباه گرفتن همسرتان با والدین تان شده اید چند نشانه وجود دارد:
هیجان های منفی بروز می کند
اگر یک رفتار یا حرف همسرتان ناگهان موجب اندوه، خشم، ترس، شرمندگی و کنترل شدن در شما شود احتمال این که در تله افتاده باشید زیاد است.
احساسات آشنا و قدیمی به نظر می رسد
وقتی هیجان های منفی را تجربه و احساس کنید بارها در گذشته در موقعیت های مشابه همین احساس را داشته اید، در واقع همسر خود را با والدینتان اشتباه گرفته اید.
وقتی احساسات تکرار می شوند
اگر موقع بروز هیجان های منفی مخصوصا خشم، این احساس را دارید که دوباره شروع شد و از طرف دیگر دیگران می گویند خشمگین شدن خیلی بیشتر از حد است احتمالا این به گذشته ی شما ربط دارد.
وقتی ذهن خوانی می کنید.
وقتی شما ذهن همسرتان را می خوانید، درباره ی انگیزه ی رفتارش فرضیه های منفی درست می کنید، چه صمیمی باشید و چه نه، احتمال اینکه به گذشته ی شما ربط داشته باشد زیاد است.
وقتی احساس طرد و بدرفتاری از جانب همسرتان می کنید
اگر حس می کنید همسرتان طرد کننده و بدرفتار است، اما دیگران بگویند این طور نیست، احتمالا شما از بدرفتاری و طرد والدینتان ناراحت هستید.
گام ۲. تحریف تان را بشناسید.
روی یک کاغذ جدولی سه ستونی بکشید. در ستون اول وقتی یک هیجان منفی درباره ی همسرتان داشته اید را شرح بدهید، در ستون دوم احساساتتان را بنویسید و در ستون سوم بنویسید چه فکرهایی درباره ی همسرتان در سرتان تکرار می شد.
حالا با توجه به گام نخست اگر احساسات قدیمی، تکرارشونده و شدید بودند جلوشان ستاره بگذارید. اگر فکرهای تکرار شونده را درباره ی پدر یا مادرتان هم دارید، جلوش ستاره بگذارید. ستاره های زیاد نشان می دهد حتما قضیه ای در گذشته وجود دارد.
گام ۳. چه کسی در اتاق است؟
در این گام باید معلوم کنید احساسی که الان نسبت به همسرتان دارید قبلا نسبت به چه کسی تجربه کرده اید؟ شاید مادرتان خیلی شما را طرد کرده یا شاید پدرتان شما را در حضور دوستانتان تحقیر می کرده است. غیر از این باید معلوم کنید در آن موقع چه احساسی داشته اید؛ احساس خشم، طرد، مورد تمسخر واقع شدن طردشدن، بی اعتنایی یا ترس؟
گام ۴. چه رفتارهایی از همسرم شبيه والدینم است؟
مشخص کنید دقیقا چه رفتارهایی از همسرتان شما را به یاد رفتارهایی از پدر و مادرتان می اندازد. حالا ببینید همسرتان هم واقعا این را قبول دارد؛ یعنی منظورش انتقاد از شماست یا طرد کردن شما یا کنترل شما؟ آیا او نسبت به والدین تان متفاوت عمل نمی کند؟
چقدر تفاوت؟ این طوری احتمالا به نتیجه های متفاوتی می رسید. مثلا ممکن است دریا به این نتیجه برسد که «گاهی حس می کنم رفتارهای علی رفتارهای مادرم است که با خودخواهی از پدرم جدا شد. اما على طرد کننده نیست اتفاق های زیادی وجود دارد که نشان میدهد على من را دوست دارد.
گام ۵. من چه کار می کنم؟
حالا ببینید واقعا وقتی رفتاری از همسرتان سر می زند که شما را به یاد پدر و مادرتان می اندازد، شما چه کار می کنید. سکوت می کنید؟ دعوا راه می اندازید؟ مقابله به مثل می کنید؟ در خودتان فرو می روید؟ لجبازی می کنید؟بعد از خودتان بپرسید آیا این کاری که می کنم مسئله را حل می کند؟ همسرم معمولا چه واکنشی نشان می دهد؟ آیا همیشه همین کار را می کنم؟ در بلندمدت این کارم چه اثری دارد؟
حالا که به این سؤال ها جواب می دهید متوجه می شوید راهکارهای شما نه تنها مسئله را حل نکرده، بلکه خودش مسئله های جدیدی به وجود آورده است. مثلا ناراحت شدن دریا از علی، علی را هم خشمگین کرده بنابراین حس کرده است کار بیرون از خانه اش مهم در نظر گرفته نمی شود. در دراز مدت هم این راهکارها فقط باعث سردتر شدن یا پرتنش تر شدن رابطه ی شما با همسرتان می شود.
گام ۶. از راهکارهای جایگزین استفاده کنید.
حالا که می دانید همسرتان را با والدین تان اشتباه گرفته اید، باید روش خودتان را عوض کنید. باید از روش هایی مثل حل مسئله ی مشترک، گوش دادن، ابراز احساسات یا تغییر فرضیه ها درباره ی همسر استفاده کنید.
مثلا فرض کنید دریا به جای احساس طرد شدن و تشر زدن به علی، احساساتش را به او بگوید، از علی قصدش را بپرسد و برای بیشتر بودن علی با او برنامه ای معقول با توافق طرفین بریزد
همچنین برای ارتباط بیشتر و بهتر با همسر خود می توانید به مشاوره خانواده مراجعه کنید که در این زمنیه آقای دکتر ابوالفضل سعادتی مشاوره خانواده در مشهد از بهترین مشاوران در این زمینه هستند. برای رزرو وقت به صورت آنلاین و حضوری با شماره تلفن ۰۵۱۳۶۰۶۲۱۵۱ تماس حاصل فرمایید.
نظرات